Waar moet ik op letten bij het onderhoud van een spa?

Een spa heeft relatief weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste van het onderhoud is om met regelmaat het filter van uw spa te reinigen. Voor het reinigen van het filter zijn speciale producten verkrijgbaar welke hoofdzakelijk als doel hebben om het filter te ontvetten.

Neem contact op

Lees meer

Behandeling van uw spawater

Spaplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Daarmee legt u de basis voor schoon en helder water in uw spa. Maar u kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw spawater, door regelmatig verversen van het water, uw spa altijd af te dekken, uw spa tijdens het verversen van het water goed schoon te maken, en het met regelmaat afspoelen van uw filterpatroon. Dit reguliere onderhoud verhoogt uw spaplezier en uw spa staat er altijd uitnodigend bij. Bij gezond spawater komt echter meer kijken. Desinfecteren bijvoorbeeld, én een doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.

Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans. Een verwarmde spa krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij hoge temperaturen voelen bacteriën zich hierin als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een ras tempo. Algen houden eveneens van warm water. Ze zorgen voor een groene aanslag in uw spa en verkleuren uw spawater. En wat dacht u van haren, huidschilfers en bodylotion die in uw spa achterblijven? Of bladeren, stof en insecten? Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Met een juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog, u bent zeker van een constante waterkwaliteit en van spaplezier zonder zorgen.

pH- waarde

Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH- waarde geeft aan of uw water basisch, neutraal of alkalisch is ofwel de zuurgraad. Bij een pH- waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8. De ideale waarde is 7,2. De pH- waarde is van belang voor de desinfectie van uw spa. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH- waarde van belang.

Lees meer over onderhoud

Calciumhardheid en kalkevenwicht

De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in het water van uw spa aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw spa. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m (5,5°- 14° dH = Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m. (0°- 8° dH), middelhard water 145 – 270 p.p.m. (8°- 15° dH) en hard water 270 – 540 p.p.m. (15°- 30° dH). Hoeveel kalk mag er in uw water zitten? Hoe krijgt u helder water en voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in het water van uw spa voor 100 procent opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door vlokken is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw spa niet aangetast.

Alkaliteit

pH- waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH- waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze dient te liggen tussen de 80 en 150 p.p.m.

Chloorwaarde

Hoeveel chloor mag uw spa hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van het water in uw spa weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 1,0 – 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw spawater bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie en dient tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. te liggen. Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Indien u de bovenstaande waarden hanteert heeft u in principe zuiver, hygiënisch en gezond water in uw spa. Algemeen bekend is dat in de eerste weken van het wateronderhoud van uw spa moeizaam kan verlopen. Over het algemeen komt dit doordat er te grote hoeveelheden chemicaliën aan het water toegevoegd worden. Doordat er maar een kleine hoeveelheid water in een spabad zit is het water over het algemeen minder stabiel dan bijvoorbeeld zwembadwater. Indien u na enige tijd handigheid krijgt in het onderhouden van het water in uw spa, blijkt dit onderhoud bijzonder mee te vallen.